Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’de yaşanan enerji krizi, ülke ekonomisini derinden etkiledi. Ülke çapında uygulanan elektrik kesintileri, çok sayıda fabrikanın kapanmasına veya yarı kapasiteyle çalışmasına neden oldu.
Bu süreci fırsata çeviren Türkiye’deki ham kürklü kuzu derisi üreticileri, Avrupa ülkelerinin Çin’den yapmış olduğu siparişlerin yüzde 25’inin Türkiye’ye yönelmesini sağladı.
Özellikle Avrupa'da, önümüzdeki nisan ayıyla beraber kürk talebinde önemli bir artış beklenirken, pandemi süreciyle birlikte tedarik zincirinde de önemli değişiklikler yaşanacağı ifade ediliyor.
Bu dönemde Avrupalı alıcıların iş yapma modellerini gözden geçirdiğini, artan lojistik maliyetlerinin Türk firmalarına avantajlar sağladığını vurgulayan İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Denetim Kurulu Üyesi ve Ensari Deri Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Nuri Ensari, “Çin’deki enerji kısıtlamaları Avupalı kürklü deri alıcılarını tedirgin etti. Onlar, Çin’deki fabrikalara çok gerek olmadığının farkında. Özellikle lojistik maliyetlerin artması Avrupalı alıcıların ülkemize doğru kaymasında çok büyük bir etken.
Bunun dışında da Türkiye de var olan stoklu çalışma sistemi ve hızlı alımlara doğru bir yönelme var. Bu da bizim gibi esnek üretim imkanı olan, siparişlere hızlı cevap veren ülkeler için büyük avantaj." şeklinde değerlendirmede bulundu.
Ensari Deri olarak de bu dönemdeki kürklü deri siparişlerde yüzde 25 oranında artış yaşadıklarını vurgulayan Muhammet Nuri Ensari, bu konuda şu bilgileri verdi:
“Dünyada genelinde yaşanan doğalgaz sıkıntısından en çok etkilenen ülkelerin başında Çin geliyor. Bu nedenle de bölgesel bazda enerji kısıtlamaları yaşanıyor. Bu nedenle birçok fabrika tam kapasite ile çalışamıyor. Buna bir de pandemi süreci eklenince, Avrupa’nın Çin’den olan siparişleri Türkiye’ye kaydı, tekstilde olduğu gibi. Avrupalı, özellikle bu tarz ürünleri daha çok kontrol edip almayı seviyor. Alıcılar, pandemi sürecinde kontrollerle ilgili Çin’de ciddi sorunlar yaşadılar, oraya gidip gelme ile alakalı. Dolayısı ile Türkiye’nin bu konuda daha güvenilir olması bizim önümüzü açtı”
Çin’deki kürklü deri üreticilerinin Türk üreticiler kadar modayı takip etmediklerinin de altını çizen Ensari, “Biz daha zanaatkar, daha butik iş yapan bir ülkeyiz. İtalyan, İspanyol ve Fransız deri konfeksiyon üreticileri, buraya gelip çok rahat bir şekilde istediği ürünü, istediği miktar, istediği kalitede rahat bir şekilde temin edebiliyor. Dolayısıyla, Türkiye çok daha cazip onlar için. Kalite olarak da zaten dünyanın en iyisiyiz. Bunun dışında terminlerde de avantajlı bir durumdayız” dedi.